Aderverkalking : één van de dodelijkste ziekten in Europa

Print Friendly and PDF

Aderverkalking blijft een van de dodelijkste ziekten in Europa en de Verenigde staten. Toch begrijpen de meeste mensen nog steeds niet hoe deze ziekte ontstaat. Nochtans begint deze ziekte al lang voor dat er klachten zijn. Aderverkalking begint door en slechte werking van speciale cellen, de endotheel cellen genoemd, die aan de binnenkant van de bloedvaten aanwezig zijn.

Aderverkalking en risicofactoren

Er zijn een aantal risicofactoren die het ontstaan van aderverkalking bevorderen. Maar merkwaardig genoeg heeft slechts de helft van de mensen met hart en vaatziekten (=coronaire slagader ziekte) door aderverkalking, ook de klassieke risicofactoren.

Met ander woorden de helft van de mensen ontwikkelen hart en vaatziekten zonder de bekende risicofactoren zoals: een hoog cholesterol gehalte, roken, hoge bloeddruk en overgewicht. Maar alle personen met aderverkalking lijden wel aan een slechte werking van de endotheelcellen in de bloedvaten. Al deze mensen ondergaan de schadelijke effecten van oxidatie van de LDL(=”slechte”) cholesterol, die een belangrijke bijdrage vormt in het ontstaan van plaques.

Aderverkalking en antioxidanten

LDL cholesterol gaat door oxidatie processen het ontstaan van plaques ter hoogte van de bloedvat wand bevorderen. Het gebruik van anti-oxidanten is in dit proces zeer waardevol, omdat zij de oxidatie van LDL tegengaan en de schadelijke invloed van de ontstekingsfactoren (= cytokines) beperken.

Enkele waardevolle anti-oxidant formules zijn :

Groene Thee extracten zijn rijk aan natuurlijke anti-oxidanten en bevatten stollingswerende factoren. Deze worden in Azië courant gebruikt om de bloeddruk te verminderen en het verhogen van de cholesterol tegen te gaan.

Studies uitgevoerd bij rokers tonen aan dat een inname van 600ml groene thee per dag, de ontstekingsparameters en de oxidatieprocessen van de cholesterol verminderen. Deze hebben beide een sterke invloed op het ontstaan van aderverkalking. Een ontsteking t.h.v. de binnenwand van de slagader komt eerst en daarna gaat geoxideerd cholesterol zich nestelen op deze plaatsen in de wand van de bloedvaten. Dit proces geeft aanleiding tot plaquevorming, die eventueel ook gaat verkalken.

Deze plaques (al of niet verkalkt) zijn een groot probleem, want daardoor vernauwt het bloedvat en gaat de bloedstroom in deze aders geremd worden. Verschillende Japanse studies toonden aan, dat hoe meer groene thee er gedronken wordt, de kans op aderverkalking sterk vermindert.

Aderverkalking en hormonale veranderingen

Door het progressief dalen van de oestrogeenproductie bij vrouwen in de menopauze, gaan deze meer kans hebben op botontkalking en het ontstaan van letsels ter hoogte van de endotheelcellen in de bloedvaten. Phyto-oestrogenen zijn hormoonachtige stoffen van plantaardige oorsprong die een aantal werkingen van deze natuurlijke hormonen, op een veilige manier nabootsen.

Daardoor kunnen wij bij vrouwen in de menopauze deze stoffen gebruiken voor de bescherming tegen botontkalking en menopauzeklachten. Maar deze phyto-oestrogenen verbeteren ook de kwaliteit van de endotheelcellen en hun functie, zodat we daarmee ook een beschermende werking krijgen bij het ontstaan van aderverkalking. Een belangrijke bron van deze beschermende stoffen vindt men o.a. in soja extracten

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Steven

Speak Your Mind

*