Een koolhydraatarm dieetschema is niet moeilijk te volgen
Gepubliceerd op 27 november 2016 - Laatst bijgewerkt op 03 mei 2023
Laatst bijgewerkt op 3 mei 2023
Wanneer men wil gaan afvallen heeft men de keuze uit een heel gamma van diëten. Een koolhydraatarm dieet is een goed alternatief. Men moet wel houden van groenten en fruit omdat een deel van het dieet hierop gebaseerd is.
Het koolhydraatarm dieet is niet moeilijk te volgen en men zou er gemakkelijk enkele kilo’s op een paar weken mee kunnen verliezen.
Basisrichtlijnen voor een koolhydraatarm dieet
- De maaltijden in een koolhydraatarm dieet bestaan hoofdzakelijk uit eiwitten en groenten. Dagelijkse menu’s worden zo samengesteld dat men niet meer dan 60 gram koolhydraten per dag gebruikt.
- Men mag maximaal slechts 2 sneetjes brood per dag eten. Deze kunnen variërend in het ontbijt of de lunch verwerkt worden. Bij voorkeur niet ‘s avonds. Men kan een sneetje brood zelfs als snack eten.
- 1 Portie fruit per dag is toegelaten en ook hier heeft men de keuze in welke maaltijd men deze gebruikt.
- Na 2 weken kan het strikte koolhydraatarm dieet aangevuld worden met extra traag opneembare koolhydraten.
Hoe een koolhydraatarm dieet samenstellen?
Een goed dieet samenstellen kan gemakkelijk wanneer men weet welke ingrediënten hiervoor geschikt zijn. Deze kunnen we dan ook onderverdelen volgens de maaltijd die we willen samenstellen. Stelt men dan ook nog eens de menu’s op voor een hele week, dan verloopt het afslanken extra gemakkelijk.
Het ontbijt
Een koolhydraatarm ontbijt kan men samenstellen met 2 eieren (hardgekookte, gebakken, roerei, omelet of gepocheerd), 60 gram vlees (vleeswaren, bacon, ham of biefstuk), 60 gram kaas.
Men kan deze in een tweede fase aanvullen met: 1 portie fruit bestaande uit: ½ grapefruit, grapefruitsap of 1 stuk fruit, 2 pannenkoeken of 2 stukjes toast.
De lunch
De lunch of beter gekend als het middagmaal kan men samenstellen op twee manieren:
1 – Een eiwitrijke salade: bestaande uit 1 portie eiwit (sardines, tonijn, gekookt ei, koude vleeswaren, salami, kip, of hardgekookte eieren), 60 gram kaas (gele harde kaas, feta of cottage cheese) en een salade opgebouwd uit: selderij of sla met tomaat, komkommer, groene paprika’s, radijsjes en ui.
2 – Een sandwich: gemaakt van 2 sneden brood (sandwich, pita, tortilla of wrap) aangevuld met een eiwitbron zoals (salami, ham, kaas, kip of ei), salade bladeren en als het niet anders kan: een dressing zoals (mayonaise of pesto)
Het avondmaal
Een avondmaal wordt meestal sober gehouden omdat het lichaam geen extra hoeveelheid energie meer nodig heeft. Men kan dit samenstellen met: 1 portie eiwit zoals (vis, gehakt, biefstuk, varkensvlees, lamsvlees, kip, zeevruchten, rundvlees of stoofvlees), 2 groene bladgroenten of een salade van groenten. Zeker’s avonds koolhydraten vermijden!
Tussenmaaltijden
Het is voor sommigen beter verschillende maaltijden per dag te eten, zodat men geen hongergevoel krijgt. Het is dan ook interessant om enkele tussenmaaltijden in te voegen. Deze kan men eenvoudig oplossen door het gebruik van een stuk fruit of yoghurt.
Hoe lang mag men koolhydraatarm eten?
Een strikt koolhydratenarm dieet gaat men niet onbeperkt volgen. Meestal zal men na 14 dagen langzaam wat extra traag opneembare koolhydraten toevoegen. Dit kan zolang we niet opnieuw aan gewicht gaan toenemen. In het begin kan dat een extra stuk fruit of een sneetje brood zijn. Bij elk dieet dat men volgt moet men rekening houden met de gezondheidstoestand die men heeft. Het is dan ook interessant om dit dieet te volgen onder begeleiding van een diëtist of huisarts.
Een belangrijk hulpmiddel
Als men toch eens wat meer koolhydraten of suiker bij de maaltijd neemt is een goede ondersteuning irvingia gabonensis, een kruid uit Gabon dat ervoor zorgt dat suiker (uit koolhydraten) minder snel wordt opgenomen en, eens in de bloedbaan, minder snel wordt omgezet in vet.
Onthoud de ijzeren wet: alle suikers die niet binnen de 2 uur na opname verbrand worden, worden omgezet in vet!