Maagontsteking: voorkomen en behandelen

Print Friendly and PDF

Een maagontsteking is eigelijk een irritatie of ontsteking terhoogte van het slijmvlies van de maag. Deze gaat gepaard met pijn en ongemakken in de bovenbuik ter hoogte van de maag. De meeste mensen hebben ook spijsverteringsproblemen en een branderig gevoel.

Een maagontsteking of gastritis kan plots optreden en dan noemen we het een acute maagontsteking of het kan ook chronisch gedurende een veel lange periode waardoor het een chronische maagontsteking genoemd wordt. Soms zelfs als onderdeel van een andere medische ziekte.

Een voorbeeld van een acute maagontsteking is maaglast na het gebruik van alcohol, pijnstillers of aspirine tabletten. Een chronische maagontsteking die gedurende lange tijd hardnekkig aanwezig is, kan het gevolg zijn van de aanwezigheid van de bacterie Helicobacter Pylori die de maagwand aantast en doet ontsteken.

 

Oorzaken van maagontstekingen

Gastritis wordt vaak geassocieerd met het gebruik van bepaalde medicijnen, medische en chirurgische behandelingen, fysieke belasting, sociale gewoonten, chemische producten en infecties. De meest voorkomende ga ik hier op een rijtje zetten.

-Medicatie: aspirine, niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s waaronder ibuprofen of naproxen), steroïden, Kalium supplementen, IJzertabletten en chemotherapie bij een kankerbehandeling.

-Het inslikken van vergiften of objecten: bijtende zuren (gebruikt bij suïcidaal gedrag), zware alcoholische dranken, het inslikken van vreemde voorwerpen zoals bijvoorbeeld paperclips.

-Na medische of chirurgische ingrepen: fysieke stress bij ernstig gewonde mensen, na medische handelingen zoals een endoscopisch onderzoek van de maag, na maagoperaties, na bestraling bij kanker, bij auto-immuunziekten, pernicieuze anemie of chronisch overgeven.

-Infecties: tal van infecties kunnen aan de basis liggen van een chronische maagontsteking. De meest voorkomende is een ontsteking door de Helicobacter Pylori, maar er zijn nog tal van andere, in onze landen eerder zeldzame, infecties mogelijk. Andere infecties zijn tuberculose, syfilis, virale infecties, schimmel infecties of de aanwezigheid van parasieten en wormen.

Stress: ernstige stress situaties die het gevolg zijn van een grote operatie, brandwonden of ernstige infecties veroorzaken regelmatig een acute gastritis.

Complicaties bij maagontstekingen

Onbehandeld kan een maagontsteking leiden tot de vorming van zweren en maagbloedingen. Sommige vormen van chronische gastritis kunnen de kans op maagkanker verhogen, vooral wanneer een chronische helicobacter infectie aanwezig blijft. Regelmatige controle is dan noodzakelijk.

Het onderzoeken van maagontstekingen

Wanneer een maagontsteking blijft duren is het nodig om dit nader te onderzoeken en zijn er bijkomende testen nodig.

-Endoscopisch onderzoek: is een onderzoek waarbij een holle buis met een lens (endoscoop) via de mond in uw slokdarm, maag en dunne darm  wordt gebracht. Hiermee zal de dokter visueel op zoek gaan naar tekenen van ontsteking. Wanneer een verdachte gebied ontdekt wordt kan men direct kleine weefselmonsters (biopsies) nemen om in het laboratorium te onderzoeken. Ook bij een vermoeden van de aanwezigheid van de Helicobacter Pylori is een biopsie nodig ter bevestiging.

-Het testen van de Helicobacter Pylori: deze kan eenvoudig gedetecteerd worden via een bloedname test, het onderzoeken van de ontlasting of doormiddel van een ademtest. De ademtest bestaat erin dat men eerst een glaasje met een duidelijke, smaakloze vloeistof drinkt die radioactieve koolstof bevat. In de maag gaat de Helicobacter Pylori de vloeistof afbreken en ervoor zorgen dat er radioactieve koolstof in de adem terechtkomt. Door om een bepaalde tijd in een vloeistof te blazen vangt men deze op en kan men gaan testen hoeveel erin zit.

De behandeling van maagontstekingen

Vanaf het moment dat de oorzaak gevonden is, zal men gericht gaan behandelen. Men kan de oorzaken wegnemen wanneer deze het gevolg is van medicatie of overvloedig alcohol gebruik. In het geval van een ontsteking tengevolge van Helicobacter Pylori, syfilis, tuberculose, virale infecties en schimmels zal men een gerichte medicamenteuze behandeling starten.

Bij hardnekkige gastritis is super carnosine 500 mg 2 x/dag  samen met zink zoals zinc monomethionine 30 mgr, ook 2 x/dag een zeer efficiënte ondersteuning met een duidelijk aangetoond genezend effect op het maagslijmvlies.

Preventie van maagontstekingen

De basis van de preventie van maagontstekingen is het vermijden van producten die de maagwand irriteren of beschadigen. Medicatie zoals aspirine, NSAID’s zoals ibuprofen (Motrin, Advil) of naproxen (Naprosyn). Stop met roken, vermijd cafeïne en overmatig alcoholgebruik. Heb je maaglast bij het gebruik van medicatie, praat er dan eerst over met je arts alvorens ermee te stoppen.

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Steven

Comments

  1. Arne says:

    Bedankt voor de informatie. Een hele goede vriendin van mij is geopereerd aan een chronische maagontsteking. Ze heeft dagenlang kunstmatig in slaap gelegen (denk ik), elke nacht belde ze mij rond hetzelfde tijdstip en was dan een paar minuten later weer weg.
    Nu, een paar dagen later is ze iets helderder, en enkel zeer ongerust en bang dat ze kanker gaat krijgen, omdat de dokter had gezegd dat deze kans bestaat. Nou vraag ik me af, is het normaal dat ze zolang onder zwijm gehouden wordt, en aan de pijnstillers, na een maagoperatie? Kan het zijn, dat er inmiddels al een verder stadium aangetroffen is, en dat men niets meer kan doen? De dokter had gezegd ‘it has to go away’, ik neem aan dat dat die chronische ontsteking is.
    Sorry voor deze persoonlijke comment. In ieder geval, graag zou ik lezen wat de gevolgtrajekten/stadia zijn; dus als een chronische maagontsteking NIET wordt verholpen.
    Dank voor de informatieve tekst..

Speak Your Mind

*