Osteoporose: hoe voorkomen of behandelen

Print Friendly and PDF

Osteoporose is een aandoening van het bot waardoor de dichtheid ervan vermindert. Het bot wordt poreuzer en kan gemakkelijker breken. Soms kan het zelfs zo poreus worden dat het samendrukbaar wordt zoals een spons. Heel herkenbaar zijn breuken die optreden zonder dat een ernstig trauma aan de oorzaak ligt. Frequent voorkomende breuken zijn deze van de heup, wervellichamen en de polsen. Ook spontane voet- en enkelbreuken kunnen optreden.

Symptomen en signalen bij osteoporose

Osteoporose kan al jaren bezig zijn alvorens een spontaan fractuur de aandacht erop vestigt. Er kan pijn optreden, maar meestal op de plaats waar er een fractuur gelokaliseerd is. Fracturen van de wervelkolom geven een bandvormige pijn, gaande van de rug naar de zijkanten. De pijn wordt meestal chronisch en er kan een verandering in kromming van de rug optreden. Osteoporose kan stressfracturen geven ter hoogte van de voeten of enkels terwijl men gewoon van een stoeprand stapt. Heupfracturen treden meestal op na een accidentele val en bij osteoporose krijg je een beeld van een moeilijke genezing ondanks een geslaagde heelkundige behandeling. Wanneer men geen fracturen krijgt zal er ook geen pijn optreden. Het ontkalken van het bot verloopt immers zonder pijn.

Risicofactoren voor het krijgen van osteoporose

 • Postmenopauzale vrouwen onder de 65 jaar die risicofactoren hebben voor osteoporose
 • Alle vrouwen van 65 jaar en ouder omdat het bot verandert bij het ouder worden. Het verliest calcium en zal veranderen in dichtheid.
 • Postmenopauzale vrouwen met breuken, maar niet altijd heel erg duidelijk omdat de behandeling heel goed begonnen kan worden ongeacht de botdichtheid.
 • Vrouwen die voorbeschikt zijn om osteoporose te krijgen omdat het familiaal voorkomt.

Preventie van Osteoporose

 • Men kan de botdensiteit laten meten wanneer de risico leeftijd bereikt wordt. Mensen die reeds een osteoporotisch fractuur hebben komen hiervoor niet meer in aanmerking omdat deze op basis van hun fractuur al behandeld worden. Bij andere ouderen is dit enkel nuttig wanneer deze bereid zijn een behandeling te volgen en de richtlijnen die ertoe bijdragen dat de botdensiteit zal verbeteren.
 • Het veranderen van de levensstijl zoals stoppen met roken en minder alcohol drinken.
 • Bewegingen die vooral gericht zijn op het bevorderen van de stabiliteit waardoor men minder zal gaan vallen.
 • De laatste jaren werden er heel wat studies gedaan op het gebruik van de trilplaat om de botopbouw te bevorderen. De meeste resultaten waren vrij positief en gaven een duidelijke verbetering in de dichtheid van het bot.

De behandeling van Osteoporose

 • Het eerste doel van de behandeling is de botdichtheid te verbeteren en te bevorderen.
 • Veranderingen in levensstijl doorvoeren zoals stoppen met roken, drastisch het overmatig alcoholgebruik verminderen, regelmatig bewegen en wandelen, oefeningen op de trilplaat doen en het gebruiken van een evenwichtige voeding met voldoende calcium en vitamine D. Een ideale aanvulling hiervoor is Bone Restore . Ook vit D3 hooggedoseerd samen met vit K is bijzondere waardevol.
 • Het nemen van medicatie (nl bifosfonaten) op doktersvoorschrift om de botstructuur te verbeteren en botverlies tegen gaan.
 • Hormonale therapie bij post menopauzale personen bestaande uit oestrogenen die ervoor zorgen dat de botstructuur langer goed blijft. Deze hormonen kunnen in pilletjes genomen worden of in de vorm van een sticker die op de huid gekleefd wordt en op regelmatige basis oestrogenen afgeeft. Deze therapie is niet voor iedereen geschikt, maar wordt individueel bepaald.
Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Steven

Speak Your Mind

*