Peesontsteking van duimgewricht : oorzaken, symptomen en behandeling

Print Friendly and PDF

Een peesontsteking van de duim is een pijnlijke aandoening van de pezen onder aan de duimbasis. Het omhulsel dat de pezen beschermt, raakt ontstoken en belemmert de bewegingsmogelijkheden door zwelling en pijn. Een peesontsteking van de duim wordt ook wel tendinitis van Quervain genoemd.

Oorzaak peesontsteking van de duim

De hoofdoorzaak van een peesontsteking van de duim is een irritatie van de pezen die aan de basis van de duim gelegen zijn. Veroorzaakt door de duim teveel te gebruiken, een constante werking van de pezen van de duim en het herhaaldelijk oppakken en dragen van zware lasten met duim en wijsvinger. Het steeds weer uitvoeren van dezelfde bewegingen met de duim zoals het hanteren van de muis van een computer. Zelfs professionele pool spelers kunnen een peesontsteking van de duim krijgen.

Een peesontsteking van de duim komt ook veel voor bij zwangere vrouwen, mensen met reumatoïde artritis en wanneer men ouder wordt. Moeders met kleine kinderen kunnen deze vorm van peesontsteking krijgen door het kind op een ongewone manier te dragen. Breien en haken horen ook tot de risicovolle oorzaken.

Symptomen van een peesontsteking van de duim

Het belangrijkste symptoom van een peesontsteking van de duim is pijn terhoogte van de duimbasis, uitstralend naar de pols toe. De pijn verergert bij het uitvoeren van bewegingen zoals: het buigen van de pols, het maken van een vuist en wanneer men objecten wil vastnemen. Verergert de ontsteking dan kan de pijn zich over de hele arm verspreiden en ons doen denken aan het carpel tunnel syndroom.

De pijn kan plots opkomen of zich geleidelijk manifesteren en toenemen in intensiteit. Het is moeilijk en pijnlijk om een pen vast te houden tussen duim en wijsvinger. Zelfs het aanraken van de onderkant van de wijsvinger, dicht bij de duim wordt als pijnlijk ervaren.

Vaak ziet men een duidelijke zwelling aan de duimbasis en voelt deze plaats warm aan. De bewegingen zijn beperkt en het gewricht voelt zeer stijf aan. Door de zwelling kunnen de zenuwen geïrriteerd geraken en een verdoofd gevoel geven achter aan de duim en de wijsvinger.

 

Behandeling van een peesontsteking van de duim

Bij de behandeling van een peesontsteking van de duim is het vooral de bedoeling om de zwelling te verminderen en de pijn weg te nemen. Pezen kunnen perfect vanzelf genezen, maar ze moeten voldoende rust krijgen om dit proces goed te laten verlopen.

De gemakkelijkste en meest efficiënte manier om de duim en pols voldoende rust te geven is het dragen van een spalk. Deze zal de bewegingsmogelijkheden verminderen en het gewricht de nodige ondersteuning geven. De bewegingsvrijheid van het gewricht beperken, zal de pezen de kans geven te herstellen.

Anti-inflammatoire medicatie zal de ontstekingsreactie tegen gaan en het aanleggen van een ijsverband om de twee uren zal de pijn en zwelling verminderen. Komt de peesontsteking regelmatig terug, dan kan de arts een andere behandeling instellen.

Met 3 natuurlijke middelen samen ingenomen kan men ook veel bereiken voor de genezing van (vaak hardnekkige) peesontstekingen in het algemeen, nl. de combinatie van boswella  , curcuma  en msm  , elk 3 capsules per dag.

Een allerlaatste optie is een operatieve ingreep waarbij de pezen meer ruimte krijgen om te zwellen en minder geïrriteerd worden. Deze operatie wordt niet systematisch uitgevoerd, maar enkel wanneer geen enkele andere behandeling helpt.

 

Preventie van een peesontsteking van de duim

  • De handen en de duim regelmatig laten rusten.
  • Dagelijks uitvoeren van strekbewegingen van hand en duim. Het houdt de vingers soepel, vermindert de zwelling en houdt de pezen elastisch.

 

boswellia

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Speak Your Mind

*