Peesontsteking aan de voet – oorzaken, symptomen en behandeling

Print Friendly and PDF

Bij een peesontsteking van de voet is het de tibialis posterior pees, die loopt langs de binnen enkel naar de middenvoet toe, verantwoordelijk. Deze pees zal het middelste gedeelte van de voet opspannen en zo ontstaat er een boog. Bij doorscheuren of verzwakken van deze pees krijgt men een platvoet.

De pees ondersteunt de binnenkant van de enkel en voorkomt dat de voet naar binnen gaat rollen. Door overmatig gebruik, extra belasting van de voet of verwondingen kan deze pees ontstoken geraken.

Oorzaken van een peesontsteking van de voet

Grote spanningen of stress ter hoogte van de voet kan het weefsel opspannen en scheurtjes doen ontstaan, die aanleiding geven tot ontstekingen en pijn. Overmatige druk op de pezen kan men krijgen door verschillende oorzaken, de meest voorkomende zijn:

  • Het wandelen of hardlopen op oneffen terrein
  • Wandelen of lopen op steile hellingen
  • Het dragen van onaangepaste schoenen
  • Een verkeerde stand van de voeten
  • De verkeerde schoenen dragen voor de activiteiten die men doet
  • Men heeft platvoeten of een overdreven buiging van de middenvoet
  • Lange tijd rechtstaan op dezelfde plaats

 

Symptomen van een peesontsteking van de voet

Een peesontsteking van de voet geeft een hevige pijn in de boog, onder aan de voetzool. Meestal is er ook een roodheid en zwelling te zien. Het enkelgewricht en de voet gaan stijf aanvoelen en de normale bewegingen worden beperkt. De boog van de voet zal warm aanvoelen door de ontstekingsreactie.

De pijn begint meestal in het middelste of voorste gedeelte van de voetboog en de sterkte ervan zal meer en meer toenemen, als deze niet behandeld wordt. De pijn wordt meestal erger bij activiteit en gedurende de nacht. Op de tenen staan geeft een stekende pijn onder aan de voetboog.

 

Behandeling van een peesontsteking van de voet

Het eerste wat men moet doen om een peesontsteking van de voet te behandelen is deze te laten rusten. Dit betekent dan ook dat men alle oorzaken dient te vermijden en te gaan liggen of zitten met de voet op een verhoog of kussen. Sporten en joggen direct stoppen tot de ontsteking weg is.

De eerste dagen na het opkomen van de ontsteking kan men ijs aanbrengen in de voetboog, tot de pijn verdwenen is. Ijspacks kunnen hierbij van groot nut zijn.

Compressie van de voet door het gebruik van een correct aangebracht elastisch drukverband of tape, helpt om de schade te beperken, zwelling te verminderen en de bewegingen die nog meer schade kunnen geven, te beperken.

Ontstekingsremmende geneesmiddelen kunnen de ontstekingsreactie tegen gaan en de pijn verminderen. Vrij verkrijgbare middelen zijn beschikbaar bij de apotheek en voldoende werkzaam.

Met 3 natuurlijke middelen samen ingenomen kan men ook veel bereiken voor de genezing van (vaak hardnekkige) peesontstekingen in het algemeen, nl. de combinatie van boswella , curcuma  en msm , elk 3 capsules per dag.

De behandeling moet men volhouden tot alle symptomen volledig weg zijn. Dit kan enkele weken duren, maar wanneer de pijn verdwenen is kan men terug starten met eenvoudige bewegingen. Begin met zachte buigbewegingen, cirkelvormige bewegingen van de voet en rustig stappen.

Peesontstekingen van de voeten kunnen ook veroorzaakt worden door een verkeerde stand van de voeten. Het aanpassen van de schoenen kan een blijvende oplossing zijn voor de problemen. Ook fysiotherapie om de pezen te ontlasten heeft zijn voordelen.

Helpen deze middelen niet, dan moet een arts geraadpleegd worden. Operatieve ingrepen zijn het allerlaatste hulpmiddel, maar geven niet altijd een blijvend resultaat omwille van de vorming van littekenweefsel die de pezen verder verslappen.

 

boswellia

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Comments

  1. de vos says:

    is het goed Boswella aan te kopen en te gebruiken tegen pijnlijke pezen en spieren aan de voeten, ook soms het aanvoelen van opgespannen tenen !!!

Speak Your Mind

*