Pijn in de onderrug – geef het geen kans !

Print Friendly and PDF

Alhoewel er veel oorzaken zijn van pijn in de onderrug, zijn de meeste vormen van lage  rugpijn gekoppeld aan algemene oorzaken zoals: spierspanningen in de onderrug, degeneratieve verschijnselen van de tussenwervel schijf of een lumbale hernia.

Lage rugpijn is een van de meest voorkomende pijn problemen. De ernst van de pijn is vaak niet in verhouding tot de omvang van de fysieke schade. Spasmen van de rugspieren veroorzaken soms ondraaglijk pijnen in de onderrug die het lopen en zelfs staan onmogelijk maken.

Anderzijds kan een grote hernia of een gedegenereerde tussenwervelschijf volledig pijnloos zijn.

 

Soorten pijn in de onderrug

De verschillende soorten pijnen kunnen in twee hoofdgroepen ingedeeld worden. De acute en de chronische pijnen in de onderrug.

-Acute pijn in de onderrug komt plots op en is zeer hevig. De pijn kan gedurende een korte tijd aanwezig blijven, gaande van enkele dagen tot enkele weken. Soms hebben ze de neiging te verergeren wanneer ze niet behandeld worden.

-Chronische pijn in de onderrug wordt algemeen gedefinieerd als een pijn die gedurende meer dan drie maanden duurt. De pijn kan constant blijven of af en toe in intensiteit toenemen.  Bij chronische pijn in de onderrug is het vaak moeilijk om de exacte oorzaak van de pijn te achterhalen.

 

Symptomen van pijn in de onderrug

1.Het belangrijkste symptoom is een hevige pijn in de lumbosacrale regio of de lage rug.

 • De pijn kan strikt gelokaliseerd zijn, achteraan terhoogte van de onderrug of uitstralen naar voren of naar de zijkanten.
 • De pijn kan heviger worden bij het uitvoeren van activiteiten.
 • De pijn kan occasioneel heviger worden gedurende de nacht of wanneer men lange tijd in de wagen zit.

2.Gevoelloosheid of een zwakte gevoel in de benen kan optreden wanneer een zenuw van de rug gekneld zit. Wanneer dit symptoom optreedt zal men de voet niet kunnen optrekken en gaan de tenen naar beneden hangen alsof men op de tenen zou lopen.

 

Behandeling van pijn in de onderrug

 

1.Voedingsssupplementen

Er zijn er enkele die in combinatie zeer mooie resultaten kunnen geven zoals de combinatie van msm (versoepelt en herstelt het bindweefsel) met boswellia (anti-inflammatoir) en de eveneens anti-inflammatoire omega 3 vetzuren.  Deze 3 samen genomen kunnen veel hardnekkige rugklachten verbeteren.

2.Natuurlijke behandeling

De laatste jaren weet men dat het aan te raden is om in beweging te blijven met pijn in de onderrug en niet te gaan rusten. De pijn kan verlichten door een aantal aanpassingen te doen zoals:

 • Slapen met een dik kussen onder de knieën  zodat de heupen een hoek van 90 graden maken met de onderrug. Hierdoor worden zowel de rug als de zenuwen ontlast.
 • Rug oefeningen zoals het stretchen van de rug en het versterken van de rugspieren kunnen nuttig zijn. De meeste voordelen heeft men echter met het hernemen van de dagelijkse activiteiten.

3.Medicamenteuze behandeling

 • Pijnmedicatie verlicht de pijn tijdelijk en mag niet gedurende langere tijd ingenomen worden omwille van de bijwerkingen. Het nemen van paracetamol en ibuprofen kunnen nuttig zijn om de pijn onder controle te houden.
 • Sommigen hebben baat bij het aanbrengen van warmte op de pijnlijke plaatsen. Alhoewel het effect niet bewezen is, schaadt het ook niet.
 • Spierontspanners kunnen gegeven worden om spierspasmen te behandelen.

4.Chirurgische ingrepen bij pijn in de onderrug

Chirurgische ingrepen worden zelden gebruikt om acute pijn in de onderrug te behandelen. Operaties zijn enkel nuttig voor mensen met progressieve zenuw problemen veroorzaakt door een discus hernia of ernstige degeneratieve letsels.

5.Manuele therapie

Vooraleer men aan chirurgie denkt is het sterk aanbevolen om eerst te denken aan de vele mogelijkheden van de ortho-manuele geneeskunde , de osteopathie en de chiropractie.

 

Video – Hoe ontstaan nek & rugklachten ?

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Comments

 1. Verhulst Emile says:

  Ik doe intensief aan mountainbike. Ik heb zeer veel pijn in mijn linkeronderrug wanneer ik intensiever fiets. Vooral in de beklimmingen dan. Ik zoek al meer dan een jaar naar het probleem… Wat zou de mogelijke oorzaak kunnen zijn?
  Alvast bedankt

Speak Your Mind

*