Denk op tijd aan je prostaat

Print Friendly and PDF

De prostaat is een klier die deel uitmaakt van het mannelijk voortplantingsorgaan. Het is gelegen tegen de blaasuitgang en rondom de urinebuis. De prostaat bestaat uit twee kwabben die een twintigtal kliertjes hebben omgeven met een spierwand.

De zaadleiders lopen door de prostaat en op deze plaats worden de zaadcellen vermengd met een vloeibare maar zeer voedingsrijke vloeistof die nodig is voor een goede bevruchting van de vrouwelijke eicel. De prostaat loost uiteindelijk zijn eindproduct in de urinebuis.

Symptomen bij prostaatproblemen

Er zijn een viertal prostaat problemen die zich kunnen voordoen en een of meerdere van de volgende symptomen kunnen geven.

  • Heel dikwijls ’s nachts moeten opstaan om te wateren.
  • Plotse of dringende behoefte om te urineren
  • Moeilijkheden bij het starten om te plassen
  • Langzame stroom van urine en moeilijkheden bij het stoppen.
  • Ongemak bij het plassen
  • Pijnlijke ejaculatie
  • Bloed in de urine of sperma
  • Afname van het libido of de seksuele drang
  • Last om een erectie te krijgen.

Veel mannen denken nog te vaak dat deze symptomen gewoon ouderdomsgebonden zijn. Toch is het noodzakelijk dat ze deze laten onderzoeken.

Prostaatziekten

Er zijn een viertal prostaat problemen die zowel goedaardig als kwaadaardig kunnen zijn.

1. Prostatitis

Prostatitis is een goedaardige en niet levensbedreigende aandoening van de prostaatklier. Het wordt veroorzaakt door een ontsteking (zwelling) van de prostaat. Het kan ongemakken veroorzaken in de onderbuik, bij het plassen of bij de ejaculatie. Soms is dit pijnlijk en verspreidt deze pijn zich over het gehele bekken. Als deze ontsteking veroorzaakt wordt door een infectie dan kan deze met antibiotica behandeld worden. Het is belangrijk vlug een diagnose te laten stellen om de behandeling zo eenvoudig mogelijk te houden.

2.Goedaardige prostaat hyperplasie.

Komt veel voor bij oudere mannen boven de 50 jaar. Het is een vergroting van de prostaatklier waardoor de urineweg dicht geknepen wordt en men last heeft bij het wateren. De behandeling kan verschillen naargelang de oorzaak ervan. In sommige gevallen kan het behandeld worden op een natuurlijke en lichaamsvriendelijke manier door inname van een hooggedoseerd extract van de plant serenoa repens (Saw Palmetto) ; in andere gevallen is een operatieve ingreep nodig. Deze ingreep houdt in, dat men via de plasbuis naar de prostaat gaat en deze afschraapt zodat er weer voldoende ruimte is. Dit gebeurt onder narcose en een verblijf van enkele dagen in het ziekenhuis is noodzakelijk.

3. Prostatodynia

Prostatodynia is een langdurige of chronische prostaat ziekte. Er zijn meestal geen duidelijke tekens van infectie of ontsteking te zien, maar het kan pijn of ongemak in de bekken streek geven. De behandeling kan verschillen van persoon tot persoon, zoals een antibiotica kuur, het geven van niet-steroïde anti-inflammatoire middelen, spierverslappers en soms medicijnen voor chronische pijn.

4.Prostaatkanker

Prostaat kanker is de enige levensbedreigende aandoeningen van deze vier. Wanneer er pijn of andere problemen zijn worden deze vlug ontdekt, maar er zijn een aantal mannen die geen symptomen ondervinden. Het is dan ook de tweede grootste doodsoorzaak bij mannen, na longkanker. Prostaatkanker ontstaat als de cellen zich onwillekeurig delen waardoor je een vergroting krijgt van de prostaatklier. Deze kanker cellen groeien meestal trager maar geven vlugger uitzaaiingen naar andere weefsels. Tijdig opsporen kan hier levens redden. Wel zijn er opvallend verschillende graden in kwaadaardigheid bij prostaatkanker, van zeer traag groeiend naar snel uitzaaiend, wat kan bepaald worden door biopsie.

Preventie van prostaat kanker

Problemen voorkomen is beter dan genezen.

1.Preventief prostaat onderzoek: vanaf 45jaar wordt er aangeraden een preventief prostaat onderzoek te laten doen. Dit onderzoek bestaat uit een via anale weg bekijken van de prostaat onder echografisch onderzoek en eventueel een bioptie name bij een zichtbare vergroting. Dit is een vrijwel pijnloos onderzoek.

2.Gezonde voedingsgewoonten: een gezonde en evenwichtige voeding met voldoende fruit, groenten en vezels houdt het lichaam gezond en voorkomt overgewicht. Drink groene thee en vermijd alcohol. Gebruik vooral gezonde vetten en voedingstoffen met veel omega 3 vetzuren. Zorg voor voldoende vitamine D uit de voeding of door middel van voedingssupplementen . Studies zouden immers een relaties gevonden hebben tussen een gebrek aan vitamine D en het ontstaan van prostaatkanker.

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Pieter

Speak Your Mind

*