Hoe rokershoest behandelen?

Print Friendly and PDF

Een rokershoest komt voor als het gevolg van schade aan de trilharen, kleine vezels in de luchtpijp en de bronchiën, die verantwoordelijk zijn voor het helpen uitscheiden van slijm dat zich in de luchtwegen ophoopt.

Daar de trilhaartjes beschadigd zijn en de sigarettenrook nog meer giftige stoffen naar binnen brengt, zal het slijm zich in de longen ophopen. Sommige cilia kunnen zich ’s nachts herstellen, waardoor de roker ’s ochtends overmatig zal beginnen hoesten om het overtollige slijm naar buiten te krijgen.

Na verloop van tijd zullen ook deze cilia uitgeschakeld worden en krijgt de roker ernstige ademhalingsproblemen.

 

Symptomen van rokershoest

Als het gevolg van het roken kunnen er twee soorten hoest voorkomen. Het eerste type hoest is een reactie op de geïnhaleerde toxines en long irriterende stoffen. Dit iseen droge hoest en stopt meestal nadat alle rook weer uit de longen is.

De tweede soort is deze bij langdurige rokers en een hoest geeft die regelmatig terugkomt ook wanneer men niet rookt. Een rokershoest is meestal een natte hoest, die productief is en slijmen geeft. Dit slijm kan helder wit zijn, geelgroen, donker van kleur of met bloed vermengd zijn.

Geelgroen slijm kan een teken zijn van infectie die optreedt als complicatie van het langdurig roken. Infecties zoals een bronchitis of longontsteking zijn het meest voorkomend.

Symptomen die samen met een rokershoest kunnen optreden zijn kortademigheid en een pijn op de borst, piepende ademhaling (een fluitend geluid bij het ademen) en een krakend, bubbelend geluid tijdens het ademen. Deze symptomen verergeren na verloop van tijd, tenzij men stopt met roken.

Een rokershoest die samen gaat met een chronische bronchitis kan extra symptomen geven zoals: verandering van alertheid, vermoeidheid, zwakte gevoel, verwardheid, angst, duizeligheid, bleekheid of cyanose (blauw verkleuring) van de huid. De complicaties van een chronische bronchitis kunnen levensbedreigend worden.

 

Rokershoest met slijmproductie

Een rokershoest kenmerkt zich ook door het ochtend hoesten. Tezamen met een ochtend hoest, zal een zware roker een productieve hoest hebben met slijm productie. Het beperkt zich op dit moment niet meer tot een ochtend gebeuren, maar zal ook gedurende de dag meermaals voorkomen.

De slijmen zijn bij zware rokers vaak ook donker van kleur door de giftige stoffen en teer uit de sigarettenrook.

 

Behandeling van rokershoest

Siropen zoals de rokerssiroop   zijn een goed hulpmiddel om de symptomen te verlichten.

Een rokershoest kan in het beste geval genezen door te stoppen met roken. Hoe langer iemand rookt, hoe moeilijker deze zal kunnen stoppen en hoe meer blijvende schade er zal zijn. Er kunnen dan complicaties optreden zoals het ontstaan van longkanker, chronische bronchitis (COPD) en andere vormen van chronische obstructieve pulmonaire ziekten zoals emfyseem.

Stoppen met roken is zeer moeilijk omwille van de verslavende aard van de nicotine in de sigaretten. Het vraagt veel doorzettingsvermogen en steun van mensen uit de omgeving. Men kan tegenwoordig onder begeleiding stoppen met roken, waarbij ook medicatie kan toegediend worden die het helpt vol te houden.

Soms worden er nicotine vervangende producten gegeven zoals nicotine kauwgum of nicotine pleisters.

Wanneer de rokershoest resulteert in een chronische bronchitis, dan dient men niet alleen te stoppen met roken, maar ook medicatie te nemen om de bronchitis te behandelen. De klassieke medicatie omvat het gebruik van bronchodilatoren en corticosteroïden die met een inhalator geïnhaleerd dienen te worden.

Ze helpen de longen te ontspannen en de onderste luchtwegen te openen, de corticosteroïden daarentegen zullen de ontsteking van de luchtwegen verminderen. In ernstige gevallen kan een ziekenhuisopname nodig zijn.

Algemeen kan men voldoende rust nemen, voldoende drinken, een luchtbevochtiger inschakelen en een hoestsiroop gebruiken. Bij een bacteriële infectie zal antibiotica voorgeschreven worden. Indien er kortademigheid optreedt is een bronchodilatator nodig.

 

Naast de klassieke aanpak zijn er een aantal natuurlijke mogelijkheden die hun waarde over vele jaren bewezen hebben.

  1. Msm versterkt en versoepelt het bindweefsel van de longen wat een heel belangrijke factor is bij chronisch obstructieve bronchitis. Deze zwavelmolecule kan bij ernstige gevallen ook intraveneus toegediend worden.
  2. Ook N-acethyl-cysteine via de mond ( 3 * 600 mg per dag) of ook intraveneus is bijzonder waardevol gebleken.
  3. Ozontherapie intraveneus  blijkt al 80 jaar een zeer goede ondersteuning bij chronische luchtwegenproblemen.
  4. Ook de immuniteit kan een flink stuk aangewakkerd worden door het gebruik van beta-glucanen zoals immune protect 1 caps/dag

 

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Speak Your Mind

*