Te veel urinezuur leidt tot nierstenen en verzuurde spieren en gewrichten. Hoe urine zuur verlagen?

Print Friendly and PDF


Urinezuur is in ons lichaam verantwoordelijk voor heel wat kwalen en ongemakken zoals het ontstaan van jicht, nierstenen en sommigen beweren zelfs dat urinezuur  het zuurstofgehalte in spierweefsel drastisch kan doen verminderen. Urinezuur aanmaken kan erfelijk bepaald zijn, maar ook de voeding is er verantwoordelijk voor.

Vorming van urinezuur

De vorming van urinezuur gebeurt in ons lichaam wanneer purines verwerkt worden. Purines zijn stoffen die vrij komen door de afbraak van cellen in ons organisme of die afkomstig zijn van purine houdende voedingstoffen.

 

Het verlagen van het urinezuur gehalte

Omdat urinezuur in hogere dosis giftig is, moeten we ervoor zorgen deze zo laag mogelijk te houden en dat kunnen we op drie manieren. Het beste is om dit op een natuurlijke wijze te laten gebeuren en als dit niet voldoende blijkt een medische behandeling te vragen.

1.Urinezuur verlagen door een natuurlijk mechanisme in ons lichaam

Ons lichaam zal altijd zelf proberen om deze giftige stoffen zo in te pakken dat ze veilig uit ons lichaam afgevoerd kunnen worden. Toch is deze mogelijkheid beperkt en moeten we ervoor zorgen dat we de aanmaak ervan verlagen of voorkomen.

 • Natriumbicarbonaat: zit in ons bloed en is nodig om het bloed een evenwichtige zuur-base graad te geven. Verzuren van het bloed kan fatale effecten hebben op onze organen en dat wordt dan ook streng bewaakt. Het natriumbicarbonaat gaat het urinezuur aan zich binden en omzetten in een neutrale molecule die veilig kan afgevoerd worden.
 • Uitscheiding via de nieren: urinezuur wordt door de nieren uit het bloed gefilterd en via de urine naar buiten gebracht. Voldoende drinken om de nieren te spoelen is nodig omdat de urinezuurkristallen zich kunnen vastzetten in de urinewegen en er nierstenen vormen.
 • Uitscheiding via de ontlasting: een klein gedeelte van het urinezuur komt in de darmen terecht en wordt via de stoelgang naar buiten gebracht. Dit is maar een heel klein deel van het natuurlijke werkingsmechanisme en treedt pas op wanneer de urinezuurproductie zeer hoog is.

 

2.Urinezuur verlagen door de voeding

In onze voeding zitten purinehoudende voedingsstoffen die kunnen bijdragen tot een urinezuur verhoging. Een aangepast dieet kan al veel helpen om de urinezuurproductie te verlagen, maar waar moeten we op letten.

a. Vermijd purinehoudende voedingsmiddelen: voedingsmiddelen met purinehoudende bestanddelen geven meer urinezuur. We kunnen deze indelen in drie niveaus.

 • Voedsel met hoog purinegehalte: wild, gans, sardines, haring, ansjovis, forel, zalm, kabeljauw, zeevruchten (kreeft, mosselen, oesters) orgaanvlees, peulvruchten en spinazie.
 • Voedsel met een gemiddeld purine gehalte: konijn, schaap, rund, kalf, duif, kalkoen, eend, schaaldieren, asperges, paddestoelen en bloemkool.
 • Voedsel waarin weinig of geen purines zitten: fruit, melk, kaas, bladgroenten, eieren, rijst, deegwaren, granen, brood, aardappelen en jam of confituur

 

b. Drink voldoende water: het drinken van gesuikerde dranken, zowel de gewone als de light vormen geven een verhoogd urinezuurgehalte in het bloed.

Anderzijds moeten we voldoende drinken om onze nieren te zuiveren en hoe kunnen we dat beter doen dan water drinken. Een gemiddelde van 1,5 l per dag is echt noodzakelijk om een goede spoeling te verkrijgen.

c. Vitamine C en urinezuur verlaging: vitamine c zou het urinezuur drastisch verlagen en dit zonder nevenwerkingen.

Uit recent wetenschappelijk onderzoek met een placebo groep en een vitamine C groep bleek dat de vitamine C groep een drastische verlaging had en dit met slechts een inname van 500 mg per dag .

d. Kersensap en urinezuurverlaging: uit onderzoek bij marathon lopers bleek kersensap een uitstekend middel tegen het verlagen van de urinezuurproductie waardoor ze langer konden lopen zonder spierkrampen te krijgen. Hier moet men dan wel voor zorgen dat het gaat om ongezoet kersensap of de extracten in capsulevorm .

e. Basisch water drinken om urinezuur te verlagen: de meest recente vondst is het drinken van basisch water. Het is gezond, bevat geen toxische producten en kan door iedereen gebruikt worden. Het is een krachtig antioxidant die ervoor zorgt dat de zuurtegraad van het bloed op punt blijft.

 

3.Natuurlijk supplement om urinezuur te verlagen

4.Medische behandeling om het urinezuur te verlagen

De medische behandeling bestaat erin om met medicatie het urinezuur in het bloed te verlagen. Toch kan dit niet voor iedereen en is het beter eerst op natuurlijke wijze een evenwicht te zoeken.

De medicatie kan niet gegeven worden aan patiënten met lever problemen en het kan de nieren belasten en beschadigen. Ook hier is voldoende water drinken noodzakelijk om de problemen tot een minimum te herleiden.

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Comments

 1. anna berkhout says:

  Een Vraag: Als u spreekt van ‘water drinken’, is de bedoeling dan kraan- of bronwater? Ik drink liever kruidenthee zoals: zoethout, Kamille of rooibos. Is dat niet goed genoeg? Groeten, AB

 2. Madeleine says:

  Ik zou willen weten of bonen wel of niet goed zijn om te eten bij hoge urinezuur.

 3. admin says:

  Bonen zijn purinerijk: dus voorzichtig zijn bij hoog urinezuur. Een vegetarische keuken is globaal gezien wel veel purine-armer.

 4. admin says:

  Veel water drinken OF kruidentee’s : dat is absoluut ook goed.

 5. Kim says:

  Veel mensen met een verhoogd urinezuur gehalte drinken te veel alcohol. Dit mis ik in de tekst. Mvg arts in spé

 6. joke vink says:

  hoeveel capsules moet je per dag nemen om het urinezuur drastisch te verlagen?
  en op welk tijdstip is dit het beste?

  groeten joke

 7. Bruno Cooymans says:

  Wat met de zogezegde french paradox of rode wijn is goed en olijfolie ook?

 8. michaux emma says:

  is bier, wijn alkohol goed als men te veel urinezuur heeft 7,5

Speak Your Mind

*