Vitamine B12, onderschat het niet !

Print Friendly and PDF

Vitamine B12 is een kleine organische stof die onontbeerlijk is voor ons lichaam en bij tekorten kunnen levensbedreigende situaties ontstaan. In onze huidige moderne maatschappij waar alles in overvloed aanwezig is komen deze gebreksziekten niet echt meer voor. Meestal worden ze direct opgemerkt en behandeld. Tekorten kunnen wel optreden bij het volgen van eenzijdige diëten, anorexia nervosa en bij extreme vormen van veganisme.

Na ernstige maag operaties en ingrepen die als doel hebben obesitas of zwaarlijvigheid te behandelen, kan de opname van deze vitamine in gedrang komen.

Vitamine B12 is een water oplosbare vitamine. Dit betekent dat je deze niet kan opslaan in het lichaam, je kan er geen reserve van aanleggen en het teveel wordt gewoon weer uit gewaterd.

Welke rol speelt deze vitamine B12 in ons lichaam  ?

Vitamine B12 speelt een zeer belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en het aanmaken van stoffen nodig voor de groei en ontwikkeling van de zenuwbanen.

Wat als we te weinig of geen vitamine B12 opnemen via de voeding?

Indien er weinig of geen vitamine B12 in de voeding aanwezig is, kunnen we allerlei ziekte verschijnselen vertonen. De rol van vitamine B12 is velerlei, eerst en vooral is deze nodig voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes. Een tekort aan vit B12 kan dan ook een zeer erge vorm van bloedarmoede ( pernicieuze anemie) veroorzaken.

De vitamine speelt ook een belangrijke rol bij de stofwisseling van aminozuren nodig voor de ontwikkeling en onderhoud van de zenuwbanen die over heel ons lichaam aanwezig zijn. Tekort kan hier leiden tot een afsterven van zenuwbanen in ons ruggenmerg met verlamming tot gevolg.

Bronnen van vitamine B12?

Een gedeelte van de vitamine B12 halen we uit de voeding. Een ander gedeelte wordt door micro organismen in onze darmwand aangemaakt door het verwerken van stoffen die de voorlopers van vitamine B12 genoemd worden. Daarom is het heel belangrijk er voor te zorgen dat onze spijsvertering optimaal blijft werken en onze darmflora gezond gehouden wordt.

De door de micro organismen gevormde Vitamine B 12 is niet voldoende om in onze behoefte te voldoen, maar dient als een soort reserve. Andere bronnen dienen hiervoor te worden aangesproken

Voedingsmiddelen rijk aan vitamine B12 zijn

vlees en vis die zeer veel van deze stof bevatten. Ook gist bevat een belangrijke hoeveelheid B vitaminen waaronder ook de vitamine B12. Bij ernstige tekorten is het aangeraden om veel lever te eten omdat ook hier zeer veel vitamine B12 in aanwezig is. Koemelk, geitenmelk en moedermelk bevatten ook een kleine hoeveelheid Vitamine B 12. Plantaardige voedingsmiddelen bevatten deze vitamine helemaal niet.

Opname van Vitamine B12 uit de voeding.

Een mens heeft dagelijks een duizendste van een milligram van deze vitamine nodig om normaal te functioneren. In normale omstandigheden is het nuttigen van voedingsmiddelen rijk aan vit B12 voldoende. In de maag zitten maagsappen waarin er een bepaalde factor( de intrinsic factor) aanwezig is die nodig is om vitamine B12 te kunnen opnemen door de darmwand.

Wanneer deze intrinsic factor te weinig of niet aanwezig is door grote ingrijpende maag operaties kan je in de problemen komen. In deze gevallen moet je de vitamine laten injecteren of pillen nemen om de vitamine B12 uit de voeding te kunnen opnemen. Het is dus heel belangrijk dat je in eerste instantie obesitas bestrijdt met een dieet en niet dadelijk operatief laat oplossen.

Extra inname van Vitamine B12.

Voor een voldoende vit B12 toevoer is het ideaal om regelmatig een hoog gedoseerd vitamine-mineralen complex met vit B12 (en foliumzuur) zoals Life  Extension Mix in te nemen.

Voor vegetariërs en zeker ook voor mensen die vaak moe zijn en voor ouderen die vinden dat hun geheugen vermindert  is het nuttig om het vit B12 peil in het bloed te bepalen en bij waarden aan de lag e kant (ook binnen de “normale” grenzen)  extra B12 bij te nemen in de best opneembare en actieve vorm: vit b12-methylcobalamine.

Extra vitamine b12 bij vermoeidheid

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Comments

 1. Marleen says:

  Extreme vormen van Vegetarisme? Een vegetariër eet alleen geen gedode dieren of afgeleide producten daarvan. Wel eieren en zuivel en dat zou voldoende moeten zijn.
  Ik denk dat men hier VEGANISME, het niet eten van dierlijke producten -wat dan ook- en dat is dus iets (heel)
  anders!

 2. admin says:

  Bedankt voor het scherpe oog Marleen :) Werd aangepast !

 3. mart says:

  dit is een artikel zonder enig wetenschappelijk bewijs, duidelijk gemaakt door iemand die graag vlees en vis eet… B-12 krijg je bv binnen via tempeh (vergist dus toch nog een pluim voor bovenstaande auteur)… en daarnaast kun je’t ook binnenkrijgen via bv margarine of boter waarin die stoffen, gesynthetiseerd chemisch, zitten… bovenstaande artikel is niet genuanceerd – achtergrondinformatie van een masters moraalwetenschappen en een bacholer verpleegkundige (in wording)

 4. admin says:

  Voor veganisten komt het makkelijk als kritiek over als men waarschuwt voor vitamine B 12 tekort. Toch mag men die waarschuwing niet in de wind slaan. Op honderden stalen bloed blijkt dat veganisten en niet-veganistische oudere mensen makkelijk een vit B 12 tekort ontwikkelen.

  Bij veganisten komt dit echter ook reeds regelmatig voor onder de 40 jaar. Als veganist is belangrijk te beseffen dat het risico op een tekort groter is. Men kan echter eenvoudig het bloed eens laten controleren, en indien nodig extra vit B 12 nemen in kuren, en gewoon veganist blijven.

  Voor niet-veganistische oudere mensen geldt hetzelfde.
  Zie ook: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0003055/

 5. hendrik says:

  het is gezonder en beter om vit b 12 op te nemen op een naturlijke manier door gezonde voeding dan met pillen en kuren weet ik wa.na maak vit b12 zijn belange niet zo doeltreffent dan de natuurlijke vit b12

 6. Gert says:

  Dit artikel is onjuist wat betreft vegetariers. Er is geen enkele reden waarom vegetariers zich meer zou moeten laten testen op B12 tekort dan niet-vegetariers. In India zijn er zo’n 300 miljoen vegetariers! Uit studies blijkt ook dat vegetariers over het algemeen langer leven dan niet vegetariers.

Speak Your Mind

*