Opgelet voor een vitamine B12 tekort: Symptomen, oorzaak en behandeling

Print Friendly and PDF

Vitamine B12 is onontbeerlijk voor een goede aanmaak van rode bloedcellen en een optimale werking van de zenuwen. Vitamine B12 tekorten kunnen, wanneer ze onbehandeld blijven, aanleiding geven tot bloedarmoede maar ook tot een onomkeerbare zenuw- en hersenbeschadiging.

Een tekort aan vitamine B12 in het bloed kan een vorm van bloedziekte geven die we pernicieuze anemie noemen.

Mensen met deze aandoening zijn niet in staat om in hun maag genoeg te produceren van een specifiek eiwit dat we de ‘intrinsieke factor’ noemen en waardoor ze onmogelijk vitamine B12 kunnen absorberen.

Vitamine B12 moet dan rechtstreeks in het bloed van de patiënt geïnjecteerd worden en zo omzeilen we de maag. Naast de aanmaak  van rode bloedcellen en het gezond houden van ons zenuwstelsel hebben we ook vitamine B12 nodig om foliumzuur te kunnen opnemen.

Symptomen van vitamine B12 tekorten

Vitamine tekorten hebben de neiging om zich geleidelijk en langzaam te ontwikkelen, soms over een periode van meerdere jaren. In het begin kunnen symptomen vaag en minimaal zijn, maar na verloop van tijd beginnen deze meer en meer op te vallen.

Onze cellen hebben vitamine B12 nodig om zich goed te kunnen vermenigvuldigen. Per minuut produceren we miljoenen rode bloedcellen.

Aangezien vitamine B12 tekort een invloed heeft op de productie van rode bloedcellen, zal het aantal rode bloedcellen dalen waardoor we bloedarmoede of anemie ontwikkelen.

De meest voorkomende symptomen van anemie zijn:

 • vermoeidheid
 • hijgen met een gevoel van kortademigheid
 • onaangename sensaties van een onregelmatige pols en / of zware hartkloppingen

Daar vitamine B12 tekorten ook kunnen veroorzaakt worden door een gebrek aan intrinsieke factor in de maag, spreken we van een pernicieuze anemie.

Het spijsverteringssysteem kan dan niet naar behoren vitamine B12 opnemen en dan krijg je tekenen van:

 • vermoeidheid
 • kortademigheid
 • witte of gelige huidskleur
 • sporadische diaree
 • menstruele problemen
 • een verhoogde kans op infecties
 • hartkloppingen

Blijft het vitamine B12 tekort langdurig aanwezig, dan kunnen er neurologische problemen optreden zoals:

 • tintelingen
 • gevoelloosheid van de vingers en / of de tenen
 • algemene spierzwakte
 • moeite met het lopen
 • verhoogde prikkelbaarheid
 • verwardheid en vergeetachtigheid

 

Oorzaken van vitamine B12 tekorten

Pernicieuze anemie kan veroorzaakt worden door autoimuun ziekten, ziekte van Crohn, zware bacteriële of virale infecties en operaties die de maag drastisch verkleinen.

Maagverkleiningen zijn operaties die uitgevoerd worden om te vermageren. Veganistische diëten zonder vlees en waarbij onvoldoende vitamine B12 in de voeding voorkomt kunnen ook last geven en een tekort veroorzaken.

Het toevoegen van gist aan de voeding helpt om vitamine B12 te kunnen opnemen.

 

Behandeling van vitamine B12 tekorten

 1. Hydroxocobalamine injecties: dit is een vorm van B12 in inspuitbare vorm. Het wordt om de 2 tot 4dagen ingespoten in een spier om de maag en de darmen te omzeilen bij pernicieuze anemie. In de meeste gevallen wordt er een significante verbeteringen van de symptomen kort na de toediening ervan. Nadien is er een boost nodig om de drie maanden. Deze behandeling kan ook na vermageringsoperaties nodig zijn.
 2. Gist toediening bij veganistische diëten.
 3. De nieuwe, betere en actieve vorm die we nu via de mond kunnen innemen is de methylcobalamine . Voordelen: het is de actieve vorm zoals ze in het lichaam gebruikt wordt en het kan vlot via de mond ingenomen worden: 1 tot 5 mgr per dag is voldoende.

Preventie van vitamine B12 tekorten

Probeer eerst te vermageren met een gezond en evenwichtig dieet en veel sporten in plaats van direct een vermageringsoperatie te laten uitvoeren.

Veganisten en sommige vegetariërs, die geen eieren eten moeten zorgen voor extra vitamine B12 in hun voeding. Er zijn verschillende ontbijtgranen en sojamelk, die verrijkt werden met vitamine B12.

Sommige merken van voedingsgist zijn ook goede bronnen van vitamine B12. Mensen die vlees, eieren en / of vis eten, moeten normaalgezien voldoende vitamine B12 binnen krijgen.

Veganisten, sommige vegetariërs  en alle mensen die ooit een tekort vastgesteld hebben nemen best regelmatig methylcobalamine in kuren.

 

 

Lees ook -> De 16 meest gestelde vragen over Vitamine B12

 

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About Corneel Vermeersch

Comments

 1. jules says:

  fijne info!
  check als je er last van denkt te hebben wel even wat de oorzaak is.
  “Mensen die vlees, eieren en / of vis eten, moeten normaalgezien voldoende vitamine B12 binnen krijgen”
  Als dit dus niet zo is, is er waarschijnlijk iets aan de hand. Er wordt door sommigen zelfs beweerd dat in zo’n geval een tekort nooit tijdelijk is, omdat je voor 3 jaar een voorraad bij je draagt.

 2. Mieke says:

  Jammer dat de thuisverplegers die me al 3j injecteren om de 2 weken en huisdokters er amper op reageren en het niet herkennen. Ze zijn verbaasd en denken dat het tijdelijk is terwijl ik niet dieet of vegetarier ben en het nu al jaren loopt.
  Het lijkt alsof ik het allemaal verzin en het allemaal niets is dan psychisch.
  Niet fijn als niemand je lijkt echt te geloven en de ziekte gewoonweg niet herkend wordt..
  Wordt er echt soms heel depri van ,maar spartel me erdoor, ben een sterk iemand gelukkig

 3. Bianca says:

  Ik bleek zwaar allergisch te zijn voor vitamine B en C. Helaas heeft reguliere geneeskunde heeft nooit verder gekeken dan bijv. ziekte van Pfeifer, Lyme, enz. Ik heb vanaf 2005 last van chronische vermoeidheid. Naast mijn bloed dat behoorlijk verzuurd was, heb ik te kampen met zware allergieën. Omdat ik momenteel NAET-behandelingen onderga voor mijn bekende allergieën (stof, aardappel- en producten, nachtschadefamilie dus), werd eerst getest op de 5 basis: eiwitmix, calcium, vit. B en C en suikers. Voor de laatste 3 was ik dus zwaar allergisch! Ik had dus ook logischerwijze een ernstig tekort aan vit. B. Bij mij was het vooral de B6 en B11 foliumzuur. Dan kun je dit eten en slikken (deed ik elke dag met organische multivitamines) tot je een ons weegt, maar je lichaam ziet het dus als een indringer en wordt het gewoonweg niet opgenomen. Deze zijn inmiddels behandeld en ik hoop dat binnenkort mijn vitaminepeil weer op orde is. Dus dat kan ook een oorzaak zijn van een B12 tekort. Ik zeg “ook”, want erfelijkheid speelt ook een rol. Bij ons zit het in de familie: mijn opa moest B12 spuiten en sinds kort mijn moeder ook en ik had ook een ernstig tekort, dus ging die richting ook op…Want het komt niet zomaar uit de lucht vallen, het heeft een oorzaak en met injecties los je het probleem niet op.

 4. Bianca says:

  Wat ik nog wilde toevoegen is dat ik bij een alternatief arts bioresonantie en NAET onderga.

Speak Your Mind

*