De geneeskracht van de vlierbes en vlierbessensiroop

Print Friendly and PDF

Sambucus Nigra – Vlierbessen

Vlierbessen of Sambucus Nigra komen over de hele wereld voor. Het is een plant van de familie van het muskuskruid en bloeit overal. Past zich aan in alle omstandigheden en de vlierbes is te oogsten van september tot eind oktober.

In de zwarte besjes zitten pitten waardoor deze behoren tot de steenvruchten. De vlierbessen groeien net zoals hun bloeiwijze in schermen, kleine trosjes die enorm veel besjes bevatten. Het gebruik van de vlierbessen en het planten van een vlierstruik is al eeuwen oud.

 

Vlierbes in de loop van de geschiedenis

De vlierbessen zijn in de loop der eeuwen zeer waardevolle bessen geweest. Men kon zelfs pitten van de vlierbessen terugvinden uit het stenen tijdperk. Doordat deze op bepaalde plaatsen in zeer grote hoeveelheden voorkwamen, wist men dat deze vlierbessen als voedingsmiddel gediend hebben. De vlier werd door de Germaanse volkeren beschouwd als een heilige struik die gewijd werd aan de god Thor. Deze moest bescherming geven tegen heksen en boze geesten.

Ook de Kelten beschouwden de vlier als beschermingsmiddel tegen kwade geesten uit de onderwereld. Jarenlang gebruikten koetsiers van rouwkoetsen een zweepje met vlierhouten handvat en zetten een vliertakje op hun hoed. De medicinale werking van de vlierbes werd al vijf eeuwen voor Christus beschreven door geleerden zoals Hipocrates, Dioscorides en Plinius.

Hipocrates de vader van de geneeskunde beschreef de vlierbes als middel om oedemen te verdrijven. Zelfs onze ouders gebruikten het vlierbessap om er siroopjes van te maken om verkoudheden, griep toestanden en infecties van de bovenste luchtwegen mee te behandelen.

 

Geneeskrachtige bestanddelen van de vlierbes

De werkzame bestanddelen van de vlierbes werd vanaf de jaren 1980 grondig onderzocht. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de geneeskrachtige werking van de vlier afkomstig is van de verschillende voedingsstoffen die aanwezig zijn in deze donkere paarse bessen. Deze voedingsstoffen zijn tannine, aminozuren, carotenoïden, bio-flavonoïden, rutine, en vitamines A, B en C. Een van de grootste voordelen van vlierbessen zijn hun immuniteitsverhogende eigenschappen.

De vlierbes is dan ook een geschikt product om veel voorkomende aandoeningen zoals verkoudheid, griep, een verstopte neus, luchtwegaandoeningen en gist infecties mee te behandelen. In 1995 heeft het zelfs zijn nut bewezen bij de behandeling van een griepepidemie in Panama. Vlierbessen en hun sap hebben ook een positieve invloed op de gevolgen van chronische aandoeningen zoals astma en diabetes.

Vlierbes extract helpt de aanmaak van LDL-cholesterol (of slechte cholesterol) te voorkomen, waardoor het ontstaan van hart-en vaatziekten drastisch zal verminderen. De bio-flavonoïden in deze vlierbes zijn anthocyanen, waarschijnlijk de meest krachtige antioxidanten die men kent om celbeschadiging veroorzaakt door slechte voeding, milieuvervuiling en stress tegen te gaan. Deze anthocyanen zouden veel meer antioxidatie capaciteit bevatten dan vitamine E en vitamine C.

De antivirale activiteit van vlierbessen extract is zelfs zo krachtig dat ze het influenza A en B virus remt in hun groei en hierdoor de duur van de grieptoestand aanzienlijk verkort. Het vlierbessen sap helpt ook om het zicht en welbepaald het nachtelijk zicht te verbeteren.

Het gebruik van de vlierbes

De vlierbessen kunnen gebruikt worden in de vorm van vlierbessap. Vlierbes sap verbetert de spijsvertering, het elimineren van afvalstoffen en geeft het lichaam weer de nodige energie. Toch kan men het sap slechts in kleine hoeveelheden drinken omdat het diaree kan geven. Vlierbes extracten kunnen ook in tabletten of capsules gekocht worden die hoge dosissen anthocyaan bevatten. Om vlierbessen te kunnen consumeren moet je ze koken en kunnen ze gebruikt worden als garnering of smaakstoffen.

Ongekookte bessen kunnen niet gebruikt worden omdat ze giftige stoffen bevatten die misselijkheid en braken kunnen veroorzaken. Ook moet men er steeds voor zorgen dat enkel de paars, zwart en blauw bessen gebruikt worden en men de rode vermijd.

acai sap

 

Jouw feedback is belangrijk voor ons. Vond je dit artikel leerzaam ?

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Ja, dit artikel heeft me geholpen !
Bedankt !
... maar het kon toch nog iets beter naar mijn inzien.

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

Uw Feedback

Was dit artikel leerzaam ?

Neen, dat was het niet omdat :
...het nogal verwarrend en moeilijk te begrijpen is.
...het niet concreet en to the point is.
...het niet up to date is en of uitgebreider moet

Schrijf hier je sugesties of feedback voor dit artikel :

Feedback Versturen
alleen je feedback kan ervoor zorgen dat ik nog beter weet waarover te schrijven ;)
X sluit dit venster

About admin

Speak Your Mind

*