Is een multivitaminepreparaat echt nodig?
Gepubliceerd op 06 februari 2016 - Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Laatst bijgewerkt op 12 juli 2022
Multivitaminen bevatten alle mogelijke vitaminen en mineralen die je nodig hebt om goed te functioneren. Ze zijn beschikbaar in de vorm van capsules, tabletten, pillen en energiedrankjes, vloeistoffen en poeder, en vrij verkrijgbaar in supermarkten, natuurwinkel, apotheek enzovoort. Voor injecties is een doktersvoorschrift noodzakelijk.
Multivitamines in voeding
Meestal krijg je voldoende vitaminen en mineralen binnen wanneer je gezond en evenwichtig eet, maar de kwaliteit van het voedsel is er de laatste jaren enorm op achteruitgegaan. Dat wil zeggen dat dezelfde hoeveelheid voedsel veel minder voedingswaarde heeft en steeds meer lege calorieën levert.
Veel producten (fruit, groente, enz.) bevatten tot 70% minder vitamines en mineralen t.o.v. 30-40 jaar geleden.
Nut van multivitaminen
Alhoewel het niet 100 % bewezen is, dat het dagelijkse nemen van extra multivitaminen bij mensen met een gezond en evenwichtig voedingspatroon ook de gezondheid gaat verbeteren, heeft recent onderzoek vastgesteld dat ze wel een belangrijke rol spelen bij het voorkomen van chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en osteoporose. Het dagelijks innemen van multivitaminen zorgt voor een adequate opname van verschillende micronutriënten die niet altijd in optimale hoeveelheden aanwezig zijn in de voeding. Voorbeelden hiervan zijn:
Foliumzuur
Een tekort zal geboorteafwijkingen geven zoals spina bifida. Deze afwijking komt minder vaak voor bij zuigelingen waarvan de moeders extra Foliumzuur supplementen gebruiken tijdens de zwangerschap.
Een verhoogde inname van foliumzuur gaat lagere homocysteïne niveaus geven in het bloed waardoor de kans op cardiovasculaire aandoeningen en de ziekte van Alzheimer vermindert. Foliumzuur kan ook de kans op bepaalde kankers drastisch verminderen.
Vitamine B12
De mogelijkheid van ons lichaam om vitamine B12 uit de voeding te halen vermindert bij het ouder worden. Daarom raden we je aan om deze vitamine extra in te nemen wanneer je boven de 50 jaar bent. Ook vegetariërs die geen vlees eten moeten deze vitamine extra innemen omdat het enkel in dierlijk voedsel zit. De best opneembare en actieve vorm is methylcobalamine.
Vitamine D
In vele delen van de wereld, waar er onvoldoende ultraviolet licht is voor de synthese van vitamine D in de huid tijdens de winter, kunnen kinderen, adolescenten en ouderen extra vitamine D nemen. De vitamine D synthese vermindert ook bij het ouder worden. Om botontkalking te voorkomen zijn vitamine D supplementen nodig. Let wel de juist vorm is vitamine D3 (liever geen vitamine D2 nemen!).
IJzer
IJzertekort is wereldwijd een probleem geworden, waardoor extra inname wel verantwoord kan zijn, maar er zijn veel mensen die bij ouder worden ijzer stapelen, wat ongezond is. Dus geen extra ijzer inname zonder bloedcontrole vooraf.
Een goed multivitamine combineert alle cruciale vitaminen en mineralen in 1 capsule en zorgt er zo voor dat het gemakkelijker (en goedkoper) kan ingenomen worden. Een voorbeeld is de Life Extension Mix.
Nevenwerkingen van multivitaminen
Wanneer je een multivitaminen preparaat kiest, met de juiste hoeveelheden aan vitaminen en mineralen die je dagelijks nodig hebt, dan is het gebruik van deze multivitaminen absoluut veilig.
Toch is het in bepaalde gevallen zoals bij een zwangerschap, specifieke gezondheidsproblemen of andere medische problemen interessant het gebruik van multivitaminen te vermelden en te bespreken met de behandelende arts.
Gevaren van multivitaminen
Zoals bij voedingstoffen en andere medicatie kunnen ook bij multivitaminen preparaten allergische reacties ontstaan. Krijg je (zeldzaam) problemen zoals: netelroos, ademhalingsproblemen, zwelling van het aangezicht, de lippen, de tong of de keel, dan moet je dringend medische hulp zoeken. Minder ernstige reacties zijn: maaglast, hoofdpijn of een ongewone en onaangename smaak in de mond.
Hoe en wanneer multivitaminen innemen?
Multivitaminen neem je best in tijdens een maaltijd, om ervoor te zorgen dat deze maximaal geabsorbeerd worden.